Забележителности в област Благоевград

Мелнишки пирамиди –

Мелнишките пирамиди са скални образувания. Разположени са в подножието на югозападната част на планината Пирин. Районът, освен самите пирамиди, обхваща още огромно количество други скални образувания като скални гъби, игли, конуси и други. Най-популярните сред тях са група пирамиди, разположени недалеч от село Кърланово. Мелнишките пирамиди на височина достигат до 100 м. Характерно за външния им вид е, че склоновете им са пясъчни и на места почти напълно отвесни. На върховете им растат широколистни растения и треви. Мелнишките пирамиди са в процес на изграждане и външният им вид и форма се променят.

Мелнишки пирамиди

Мелнишки пирамиди

С течение на времето, в резултат на посъвместното ерозионно действие на вятъра и водата са се обарували различни причудливи форми – гъби, минарета, мечове, “египетски” пирамиди, конуси, игли и др. Едни от най–впечатляващите природни скулптури са тези с формата на скални гъби. Върховете на пирамидите са покрити с различни широколистни дървета и треви. Мелнишките пирамиди са най–популярните природни творения в България

Мелнишки пирамиди

Мелнишки пирамиди

Самуиловата крепост –

Самуиловата крепост се намира до село Ключ на 20 км югозападно от Петрич, само на 4 км от границата с Македония.
Във фортификационно отношение укреплението носи белезите на българската укрепителна традиция, характерна за времето на Първото българско царство. Крепостта се свързва с ослепяването на българските воини по времето на цар Самуил. В околностите на крепостта през лятото на 1014 година се е състояла историческата Беласишка битка, в която българските войски са предвождани от цар Самуил.

Самуиловата крепост

Самуиловата крепост

Националният парк-музей “Самуилова крепост” е свързан с трагичен момент в Първата българска държава след Беласишката битка с византийците през 1014 г. Тогава е ослепена 14-хилядна войска на цар Самуил, като на всеки стотен войник е оставен един с едно око, за да води останалите. Виждайки това, Самуил получава разрив на сърцето и умира. Тук се намира мемориалът, посветен на цар Самуил и неговите ослепени войници.

Самуиловата крепост

Самуиловата крепост

Роженски манастир –

Роженският манастир е най-големият манастир в Пиринска Македония, България и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Църквата на манастира – Свето Рождество Богородично дава името си на близкото село Рожен. На 200 метра източно от манастира е гробът на българския революционер Яне Сандански. Той е погребан до църквата “Св.Св. Кирил и Методий”, построена в периода 1912-1914 година по негова инициатива.

Роженски манастир

Роженски манастир

Манастирът има неправилна шестоъгълна форма, като жилищните сгради обграждат красив двор, в средата на който е разположена църквата. Всички сгради са конструирани в различни периоди, като монашеската трапезария, костницата и няколко от селскостопанските сгради са най-стари, още отпреди опожаряването през 17-ти век. Освен с добре запазените стенописи, манастирът е известен и със своите стъклописи и уникални дърворезби.

Роженски манастир

Роженски манастир

Както и други манастири, така и Роженският си има своя чудотворна икона-защитничка (на Дева Мария), която се пази в кивот в параклиса “Св. Св. Козма и Дамян”. Според преданието, иконата е едно от малкото копия от светено желязо, собственост на вдовица от Никея (Гърция).

Роженски манастир

Роженски манастир

Връзки:

Градове: